top of page

Psychomotorische therapie voor mensen met een eetstoornis

Een negatieve lichaamsbeleving is vaak één van de kernsymptomen en onderhoudende factoren van een eetstoornis. Het kan veel gevolgen hebben in je dagelijks leven en je contacten met anderen. 

Samen gaan we op zoek naar hoe je opnieuw voeling kunt krijgen met je lichaam. We doen oefeningen om te werken aan een correct lichaamsbeeld. We kunnen oefenen op omgaan met aanrakingen en nabijheid. Alles wordt individueel afgestemd: waar heb jij last van, waar wil jij aan werken en op welk tempo? Huiswerk helpt om wat je in therapie ervaart, ook te vertalen naar thuis. 

Het kan dat je last hebt van bewegingsdrang en / of overmatig bewegen, als vorm van compensatie om je gewicht onder controle te houden. In dat geval werken we aan het vinden van een gezond evenwicht tussen stilvallen en bewegen. Je kan leren terug te genieten van bewegen. 

Lichaamsbewustwording en positieve lichaamsbeleving

Ook zonder eetstoornis kan je last ondervinden van een negatieve band met je lichaam, of het gevoel hebben dat je nog moeilijk contact kunt maken met je eigen lichaam. Door samen in beweging te komen, lichaamsgerichte oefeningen te doen of net stil te vallen, krijg je meer zicht op hoe dit is ontstaan en hoe je je terug thuis kunt voelen in je eigen lichaam. Dit uiteraard op jouw tempo en individueel aangepast aan jouw hulpvraag. 

Mindfulness

Sinds ik mindfulness heb leren kennen, heb ik gemerkt dat het een basishouding van me geworden is in mijn eigen leven maar ook in mijn houding en werkwijze als therapeut. Oefenen op erkennen wat er is, met een milde en open aandacht kijken naar wat er komt en je laten verrassen. 

Als gediplomeerd mindfulness trainer kan ik je inleiden in de mindfulness of je verder begeleiden in je oefenproces.

Mindfulness kan zinvol zijn als je het gevoel hebt vaak op automatische piloot te leven. Als het leven lijkt voorbij te trekken zonder dat je het echt beleeft, als je vaak piekert of wordt overspoeld door een emotie zonder er grip op te hebben. 

Emotieregulatie

Bepaalde bewegingsvormen lenen zich goed om op een gezonde manier om te gaan met je emoties. Dankzij mijn opleiding in de Dialectische Gedragstherapie en mijn werk in het Universitair Ziekenhuis Gent heb ik ruime ervaring in het zoeken naar hoe je je lichaam kan inzetten om emoties toe te laten en te kanaliseren

Relaxatie

Via verschillende lichaamsgerichte technieken (autogene training, progressieve relaxatie van Jacobson, stretching, ademhalingsoefeningen) kan je zowel je lichaam als je geest leren ontspannen. We staan stil bij mogelijke oorzaken van de spanning die jij ervaart en we kijken welke techniek jou het beste ligt. Op basis daarvan gaan we na hoe je dit thuis en in je dagelijkse leven kunt oefenen en toepassen. 

praktijk_grijs.jpg
bottom of page